• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Takvim
ARILARDA İLKBAHAR BAKIMI-2022
Arılarda İlkbahar Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bahar bakımında neler yapmalıyız, neler yapmamalıyız. Arıcılar biraraya geldiklerinde, genelde birbirine "ilaçlamayı nasıl yapmalıyım?", "Antibiyotik kullanmalımıyım" gibi sorular sormaktadır. Aynı bölgedeki arıcılar birlikte karar alıp özellikle ilaçlamaları aynı zamanda yapmalıdır, aksi taktirde hastalık tekrar bulaşır ve emekler boşa gider. Hava sıcaklığı 14-15 dereceye gelince, bakıma kovan temizliğinden başlamalıyız. Kovan kapakları açıldığında içerideki hava değişiminin ancak 24 saat sonra normale döndüğünü unutmamalıyız. Kovanlardaki arıları temiz bir kovana aktarıp, eski kovanı sodalı suyla temizleyip bir pürmüz yardımıyla kovanın içinde ateş gezdirerek kovanı zararlılara karşı temizlemeliyiz. Kovandaki hasarların kesinlikle tamir edilmesi gerekir. Polen tuzağı takılmasını şiddetle öneriyorum; bu polen tuzakları varroalar ile mücadelede %50 yardımcı olacaktır, ayrıca arıcı bundan daha çok gelir sağlar. Kovan temizliği yaptığımız aletleri de her bir kovan temizliğinden sonra dezenfekte etmeliyiz. Kovan temizliği yapılması iyi bir sezon için olmazsa olmaz bir işlemdir.

Kovanları temizliğinden sonra petek kontrolü yapılmalı ve küflü ve eski petekler yenileri ile değiştirilmelidir. Bir çıtayı üç-dört yıldan fazla kullanmamalıyız. Petekleri tek tek kontrol etmeli ve arı sayısı, ana arının durumu ve yumurtlama sayısı kontrol edilmeli ve gerekirse ana arı değiştirilmelidir.
Bu işlemler sırasında yavruların ve ana arının zarar görmemesi için azami dikkat göztermeliyiz.

Birçok yerde değişik sayılar söylense de ana arının günlük yumurtladığı yumurta sayısı 1000-2000 arasıdır.

Bu sayı ana arının ırkına, yaşına ve koloninin sağlığına bağlı olarak değişiklik gösterir.  Bir çerçevede farklı büyüme aşamasındaki larvalar ve larva gözleri arasında boş gözler varsa ana arı yaşlı demektir. Bu yüzden arıcılar yüksek verim almak istiyorlarsa, ana arı genç ana arı ile değiştirmelidir. Genç ana arılar, hiç boş göz bırakmadan yumurtlarlar.

İlaçlamalara çok dikkat edilmelidir. doğal ve organik bal üretiminde bu denge çok önemlidir, Ayrıca kovanda sadece arılar yoktur. Arıların yanında bakteriler, organizmalar, asalaklar, mantar ve maya bakterileri vardır. Bilinçsiz ilaç kullanırsak eğer bu gözle görülemeyecek canlıları yok etmiş olur ve kovanın sürdürülebilirlik dengesini bozarız. Arı hastalıkları ile mücadele konusunda detaylı bilgi için "arı hastalıları" hakkındaki yazımızı okuyunuz.

Kaynakça:
İnternetten derlenmiştir.

  
2374 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam12
Toplam Ziyaret39893
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704
Hava Durumu
Saat