• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
Takvim

33-Kumlukoz (Ğume)

Tarihçe

Köyün etrafindaki tarihi kalıntılara ve rivayetlere bakılırsa, burasının cok eskilere dayanan bir meskenetligi vardir. Ancak köye ilk gelen aile Karaosmangil Ahıska'nın Sarbasuban'dan buraya geldiklerinde ormandan açık buldukları kilisenin yanındaki yere yerleşmişler. Bir zaman sonra ağaçları seyreklenen ve rüzgara daha kapalı olan, küçük mahalleye yerlesmişler. Daha sonra gelen aileler simdiki köy yerindeki ağaçları keserek evler yapınca onlarda şimdiki evlerinin yerine ev yaparak taşınmıştırlar.Böylece köy olusmuş.Şuan köyü oluşturan sülalelerin diğerleri ise Gürcistan'ın Ahıska şehri ve Posof'a bağlı Çayırçimen köyünden gelerek bu köy yerine yerleşmişler.

Köy Adının Kaynağı

  • Eski adı "Ğume" nin adı köyün karşısındaki kuleler denilen yerden almaktadır
  • ğume gürcücede tepedeki ev demektir
  • Yeni adı "Kumlukoz" ise köyde "bol ceviz" yetişmesi nedeniyle verilmiştir.

Köydeki Tarihi Eserler

Köyün kuzeybatısında, Altunkale diye tanınan bir kalenin kalıntıları bulunmaktadır. Köyün kuzeyindeki Bayırındibi Mevkiindeki bir tarlada bir kilisenin kalıntıları bulunmaktadır.ve yanındaki yener kısanın tarlasından çıkan üzeri yazılı bir direk taşı var zeki uzunun evin merdiveninde muhafaza edilmektedir bu yazıyı kimse çözememektedir Kilisenin doğusunda Gorhana bulunmaktadır. Köyün batısında, İncedere Suyunun kuzeyinde yüksekçe bir sırtın üzerinde küçük bir kalecik bulunur.Kalenin yaklaşık 5 km. aşağısında bir mağara vardır. Bu mağaradan tabana ve tavana birer çıkış olduğu söylenir. Ebesuyu Pınarı'nın hemen kuzey yanındaki çukur yamaçta, biri kaleye giden yolun üstündeki kayaların dibinde, diğeri; yolun altında, İncedere tarafındaki yamacın dibinde olmak üzere iki adet şehit mezarı vardır.Bu şehitler, 1920 yılındaki Gürcü Harbin de şehit olmuştur. Köydeki bir taşta Uygur Alfabesini andıran yazı ile yazılmış yazı vardır.

Kültür

Ahıska Türkleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Geleneklerine sahiptirler.

Coğrafya

Ardahan iline 94 km, Posof ilçesine 13 km uzaklıktadır.Kohucuvar Tepesinin doğu istikametinde kurulmuştur.İncedere suyu, köyün kuzeyinden geçer. Batısında da göller vardır ve arazisi bol ağaçlıktır.Köyün batısında Bultumlu Göl ve Gözeli Göl vardır.Komşu köyleri ise Binbaşıeminbey,İncedere,Taşkıran,Kalkankaya,Armutveren ve Sarıdarı köyleridir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2014269
2007332
2000372

Köyde şuan 65 hane ve 350'ye yakın nüfus vardır.Posof'un dışarıya en az göç veren köylerindedir.Bugün köyün dışında ikamet eden köylüler Türkiye'nin Bursa,Kocaeli,İzmir,İstanbul ve Muğla illeri başta olmak üzere 80 haneye yakın Ğume'li yaşamaktadır.Avrupa'da ise Hollanda'da 55 hane,Almanya'da 47 hane,Fransa'da 26 hane,Belçika'da 17 hane ikamet etmektedir.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarıma dayalıdır.Başlıca tarım ürünleri patates,arpa,buğday,dut,salata ve elma olup,az miktarda armut ve fasulye yetiştirilir.Köyde her türlü sebze ve meyve yetişir.Hayvancılık gelişmiş olup,önemli gelir kaynağıdır.Yaylacılık metoduyla en çok büyük baş hayvan beslenir.Arıcılık ise köy halkının ekonomisine büyük katkı sağlar.

Kaynak: Wikipedia

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam4
Toplam Ziyaret39885
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Hava Durumu
Saat